Case numărate: activități creative despre casele tradiționale
În această carte, copiii vor descoperi casele tradiționale specifice regiunilor istorice din România prin intermediul unor exerciții create cu scopul dezvoltării inteligențelor multiple, în special a celor specifice arhitecturii și matematicii, respectiv spațială și logico-matematică.
Copiii vor avea posibilitatea să decoreze odăi tradiționale, să facă măsurători și să calculeze perimetre, arii, volume, să exploreze caracteristicile unor figuri și corpuri geometrice utilizând reprezentările bidimensionale și tridimensionale ale unor case vechi și să deseneze motive tradiționale cu ajutorul instrumentelor specifice geometriei.
Exercițiile, concepute să reflecte utilitatea unor noțiuni de bază din arhitectură și matematică, abordează totodată teme importante în educația copiilor, precum: preocuparea pentru tradiție, natură și ecologie, nevoia de a aparține unei comunități și descoperirea personalității, dezvoltarea spiritului de observație și a capacităților de orientare spațială și temporală.
Din această carte se vor „desprinde“, pentru a fi decorate sau asamblate, obiecte folositoare pentru copii, precum: un semn de carte, un orar, un ceas, etichete de colectare selectivă și reciclare, o listă de activități recreative și educaționale și o machetă a unei case tradiționale.
În cele din urmă, cartea este o invitație de a descoperi lumea satului arhaic − un ansamblu realist și totodată magic de experiențe, povești, cunoștințe și obiceiuri transmise din vremurile vechi, ce reprezintă repere culturale importante pentru viitor.
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Ateliere creative pentru copii
În cadrul atelierelor organizate de Asociația Sub Semnul Educației în mediul rural, copiii realizează activități creative despre casele tradiționale din România și descoperă valorile arhitecturale ale zonei în care locuiesc și ale celorlalte regiuni ale țării.
Primul atelier s-a desfășurat la Școala Primară din satul Cernești, comuna Izvoarele, județul Prahova, o școală cu predare simultană pentru șase elevi de vârste diferite.
Activitățile educaționale au constat în realizarea unor machete ale unor case tradiționale și completarea cu elemente naturale și culoare a unor cărți poștale cu imaginile caselor tradiționale specifice regiunilor istorice din România. În același timp, atelierul a fost un prilej de a sărbători Ziua Copilului.
Ne propunem să ajungem în toate regiunile istorice din România, în cât mai multe astfel de școli, mici sau izolate, situate în satele cu o tendință de scădere a numărului de locuitori, în care copiii să descopere, pornind de la aceste ateliere, implicațiile culturale și ecologice ale caselor tradiționale, realizate din materiale naturale, precum și necesitatea de a păstra și promova specificul și valorile locale.

















© sub semnul educației